söndag 19 oktober 2014

David Levithan - Världens viktigaste kyss


Sju unga killar söker kärlek bortom heteronormen i David Levithans kärnfulla berättelse. En angelägen tonårsroman som inte liknar någon annan, skriver Hanna Jedvik (GP 19 oktober)




Författare: David Levithan
TitelVärldens viktigaste kyss
Förlag: Gilla böcker
Genre: Ungdomsroman
Översättning: Helena Hansson


Världens viktigaste kyss skildras sju tonårskillar som söker kärlek. De gör det alla på sitt eget vis och befinner sig i olika stadier av förälskelsen. Det är Ryan och Avery som träffas på en skolbal. ”Avery med det rosa håret som föddes som en pojke som resten av världen såg som en flicka.” Det är Peter och Niel som är ett par sedan länge. Och Cooper som slåss mot världen och närapå går under i sin kamp för att få vara den han är. Det är också Craig och Harry älskar varandra och som ska mötas i en kyss som ska pågå nonstop i 32 timmar och sändas live över nätet. En kyss för att manifestera allas människors rätt till kärlek och allas lika värde, oavsett sexuell läggning. Världens viktigaste kyss.

Det här är en tonårsroman som inte är som någon annan. Handlingen är egentligen enkel. Kyssen löper som en röd tråd och varvas med en kärnfull gestaltning av de olika kärleksrelationerna som får utrymme där emellan. Men här finns inget jag eller något han, hon eller hen som står för berättarrösten. Istället finns ett ”vi”. Ett vi som består av en kör av homosexuella män som har gått ur tiden, de som tystades ner, belades med skam och dog i aids. Detta vi står i kulissen och iakttar Ryan, Avery, Cooper, Niel, Peter, Harry och Craig och registrerar varje steg de tar, varje tanke de tänker och varje sprittande känsla som leker sig fram i deras tonårskroppar. Kören berättar om sin generations livsvillkor och jämför med de unga i dag som har det så mycket enklare. Ändå långt ifrån lätt.

Språket är stundvis poetiskt och destillerat. Den prisbelönta David Levithan har en förmåga att koka ner iakttagelser, känslor och stämningslägen till ett par meningar i vilka hela livet under stundom får plats.
Man ägnar så mycket tid, så mycket möda, åt att försöka hålla ihop sig själv.
Och så faller allt ändå sönder
.”
Romanen är klassificerad för en läsekrets som är 15 år och uppåt. Även om det är en berättelse som är oerhört viktig och angelägen för läsarna i övre tonåren så hoppas jag att många som möjligt, i alla folklager och generationer, hittar till Världens viktigaste kyss. Det är både boken och vi värda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar