onsdag 1 april 2015

Medverkade i Kino i P1

I fredags medverkade jag i Kino i P1. Detta var en del av Kulturnytts reporters Emma Engströms granskning av SVT:s ojämställda dramaproduktioner. Av de som skapar de svenska dramaserierna är nästan uteslutande män och missnöjet bubblar bland kvinnorna i branschen. Bland de dramaproduktioner som har premiär på SVT i år är bara en fjärdedel av manusförfattarna och regissörerna kvinnor. Lyssna på inslaget här Börjar vid 2:50.

Själv tycker jag att det är tråkigt att vi får så få berättelser om kvinnors liv, relationer och levnadsöden. Sverige känns väldigt omodernt och efter vad det gäller dramaserier som gestaltar människor och deras relationer och där kvinnorna får ha huvudrollen i sina egna liv. Om man jämför med serier som Sex and the City eller Girls, men även serier som Togetherness eller Transperent (som nämns i inslaget) känns betydligt mer nyskapande och angelägena än många av de dramasatsningar som visas på SVT idag. När SVT visade Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap blev det en internationell succé. Tänk om vi kunde bli världsledande på dramaproduktion igen. Vilken dröm. 


Här kan du även lyssna på de andra delarna av granskningen. 


Lena Dunham hade inte ens fyllt 25 när hon fick möjligheten att skriva, regissera och producera Girls för HBO. Jag hoppas att även SVT visar på sådant mod en vacker dag. Jag saknar både kvinnliga upphovsmän och dramaproduktioner där kvinnor faktiskt får spela huvudrollen i sina egna liv och att inte alla manusförfattare heter Hans Rosenfeldt eller Felix Herngren. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar