onsdag 25 november 2015

Granta #6

Den litterära tidskriften Granta kommer med ett nytt nummer. Den hår gången på temat sex. Njutbar läsning och en välbehövlig plattform, tycker Hanna Jedvik (Text i GP)



Tidskrift
Granta, nummer sex
Red: Cecilia Losberg
Albert Bonniers förlag

Jag ville ha friheten att lära känna mitt begär. Men jag hade lovat att gifta mig med en man vars definition av kärlek var kvävande.” Så skriver den Berlinbaserade författaren och översättaren Saskia Vogel i sin novell Slampor, om en person som lyckas hitta friheten i porrbranschens förunderliga värld i ett plastigt Kalifornien.

Saskia Vogel jobbar med den brittiska upplagan av tidskriften Granta i London. Nu finns hennes novell att läsa i nummer sex av den svenska versionen av den litterära tidskriften med samma namn, som i Sverige ges ut av Albert Bonniers förlag.
Ett nummer som genomsyras av temat sex, med texter skrivna av såväl svenska som utländska författare och skribenter. Här berättar Isabell Ståhl i novellen Närhetsimitationer om slentrianmässigt dejtande på Tinder där männen glider in och ut i författarjagets liv och är svåra att skilja åt. Alla med liknande intressen och livsstilar. 

Texten visar på samtidens näst intill kliniska dejtingkultur, där föremålet för träffen blir till en förbrukningsvara, lätt att byta ut och där erotiken och känslorna får stå tillbaka.
Och i denna samling av texter, med sex som tema, är det inte sällan som just lusten och passionen väntar runt hörnet eller lurar i kulissen utan att riktigt beröras. Som i Kristoffer Folkhammars novell Brandon där själva sexakten redan ägt rum, men där det under ett cocktailparty ändå pågår ett maktspel som gör situationen ohanterbar.
Vi kan även läsa om Karolina Ramqvist som undersöker heterosexualitetens paradox: att så många kvinnor tänder på underordning och om ett helt sexfritt äktenskap i en novell av den japanska författaren Sayaka Murata. 

Granta är en fristad där allt är möjligt och där en svensk debutant som Erika Bernalt får dela utrymme med världsnamn som Jeanette Winterson. Granta är njutbar läsning och en välbehövlig plattform. Det är en fröjd att en sådan tidskrift får finnas. Så också denna gån

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar